- Kiraya verenin mülk sahibi olduğuna ilişkin tapuyu ya da ileteceği vekalet belgesini görerek kontratı doldurun.
- Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri yazın.
- Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurun. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olun.
- Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini de yazın.
- Kira kontratında bulunan tarihlerin doğru olmasına dikkat edin.
- Kiralanan mülkün içindeki demirbaşlara ait bilgileri doldurun
- Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalı.
- Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazın.
- Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde belirtilmelidir.
- Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirlemekte fayda vardır.
- Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2020 yılı Mart ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.
- Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.
NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?
Tarafların kira sözleşmesini sözlü olarak, yazılı olarak ya da noter onaylı olarak yapması, kira sözleşmesinin geçerliliği üzerinde bir etki yaratmamaktadır.
KİRA ÖNCE Mİ ÖDENİR SONRA MI?
Aksi sözleşmeyle kararlaştırılmadığı müddetçe kira bedelleri ay sonlarında ödenir. Kira sözleşmesine yazacağınız bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olarak ödeneceğini kararlaştırmanız da hukuken mümkündür.
KİRACI KAY AY KİRAYI ÖDEMEZSE EVDEN ÇIKARTILIR?
Bunun için kiracıya iki haklı ihtarname gönderdikten sonra kira borcunun 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde kira sözleşmesinin feshedileceği yönünde bildirimde bulunmak gerekir. 30 günlük sürenin ardından üçüncü bir ihtara gerek kalmaksızın kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile karşı karşıya bırakılabilir.
KİRA ELDEN ÖDENİR Mİ?
Kira bedelinin net olarak belirlenmesinde fayda olup, eğer ödenecekse KDV’nin de hesaba katılması yerinde olacaktır. Kira ödeme zamanı net şekilde belli olmalı ve paranın yatacağı banka hesap bilgileri sözleşmeye eklenmelidir. Zaten konut kiraları nda aylık 500 TL’yi aşan miktarlardaki kiranın banka veya PTT üzerinden ödenmesi zorunludur.
KİRACI TADİLAT YAPACAKSA KAPSAMINI BELİRTMELİ
Kiracının tadilat yapıp yapamayacağı üzerinde anlaşılmalı, tadilatın kapsamı belirtilmeli, kira ilişkisi (gerek doğal yollardan gerekse de erken fesih ile) sona erdiğinde tadilatla elde edilen değerin kime kalacağı belirlenmelidir.
KİRACININ ERKEN FESHETMESİ DURUMUNDA NELER OLUR?
Kiracının sözleşme süresi bitmeden evden çıkıp kira sözleşmesini erken feshetmek istemesi durumunda ne kadar süre önce bunu hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiğinin kararlaştırılması da özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir.
Kira sözleşmesinin hukuka aykırı şekilde erken feshedilmesi halinde kiracının bir cezai şart ödeyeceği kararlaştırılabilir. Ancak bu cezai şart, tüm kiraların muaccel (hemen, peşin ödenmesi gereken) hale geleceği şeklinde olamayacaktır.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE İMZA YETKİSİ KİMDEDİR?
Kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.
Ancak 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur.